
Hollandse Waterlinies
De Hollandse Waterlinies vertellen het bijzondere verhaal van de verdediging van ons land met water als bondgenoot. In oorlogssituaties werden namelijk in de Hollandse Waterlinies brede stroken land onder water gezet: inundatie. Zo werd het land onbegaanbaar voor soldaten, voertuigen of paarden. Tegelijkertijd was het water te ondiep om doorheen te varen met boten. Door water op deze manier in te zetten kon Nederland het economisch hart van het land beschermen tegen de vijand. De Hollandse Waterlinies vormen één verdedigingslinie van meer dan 200 km.
Door de opkomst van het vliegtuig verloren de Hollandse Waterlinies hun betekenis. Nu is dit landschap vol ingenieuze waterwerken en forten uitgegroeid tot bijzondere natuurgebieden.
Het gedeelte van de Hollandse Waterlinies rondom Amsterdam (Stelling Van Amsterdam) is UNESCO Werelderfgoed sinds 1996. In 2021 werd deze uitgebreid met de Nieuwe Hollandse Waterlinie en gingen ze verder als één Werelderfgoed onder de naam ‘Hollandse Waterlinies’.
www.hollandsewaterlinies.nl
Kom in de video hieronder alles te weten over de inzet van water als bondgenoot in de Hollandse Waterlinies. Vlieg mee over de Hollandse Waterlinies en luister naar het verhaal over de waterwerken en de rol van de waterschappen in de waterlinie.