Werelderfgoed is van alle volkeren van de wereld, ongeacht het grondgebied waarop het zich bevindt. Werelderfgoed verbindt de diversiteit aan cultuur en natuur en draagt zo bij aan respect voor elkaar.
WERELDERFGOED BEN JE NIET ZOMAAR
Elk Werelderfgoed in het Koninkrijk der Nederlanden vertelt het verhaal over haar uitzonderlijke, universele waarde. Het is niet alleen uniek en onvervangbaar in ons Koninkrijk, maar zelfs in de wereld. Alleen UNESCO kan een gebied en/of gebouw benoemen tot Werelderfgoed.
UNESCO
UNESCO is de culturele organisatie van de Verenigde Naties en zet zich in om erfgoed wereldwijd te beschermen. Daarvoor gebruikt UNESCO verschillende erfgoedlijsten. Het bekendste is Werelderfgoed. Daarnaast is er ook geologisch erfgoed (Geoparken), immaterieel erfgoed, ’Memory of the World’-programma etc. Vaak worden deze verschillende lijsten door elkaar gebruikt, maar ze verschillen nogal van karakter. Voor meer informatie over de diverse nominaties kijk op www.unesco.nl
WERELDERFGOEDVERDRAG
Het Werelderfgoedverdrag bestaat sinds 1972 en is bedoeld om "cultureel en natuurlijk erfgoed dat van unieke en universele waarde is voor de mensheid beter te kunnen bewaren voor toekomstige generaties". Het Werelderfgoedverdrag is het meest bekende verdrag van UNESCO en inmiddels door 193 lidstaten ondertekend. De landen die het verdrag hebben geratificeerd (ondertekent en goedgekeurd), hebben met elkaar afgesproken dat zij zich zullen inzetten voor bescherming, behoud en het toegankelijk maken van Werelderfgoed.
Het land van het Werelderfgoed is samen met de beheerders van het Werelderfgoed verantwoordelijk voor de bescherming ervan. Daarbij is het belangrijk om te weten waarom het Werelderfgoed uniek is. Want dat is ook wat er beschermt moet worden. Dit wordt in het engels de ‘Outstanding Universal Values’ genoemd.
GEVARENLIJST
Indien de unieke waarden van een Werelderfgoed worden bedreigd kan het op een gevarenlijst van UNESCO komen te staan en kan UNESCO indien nodig en er niets aan de situatie veranderd je ook van de Werelderfgoedlijst afhalen. Er zijn maar 3 sites ooit van deze lijst afgehaald en momenteel zijn er 52 sites in gevaar.
WERELDERFGOED WERELDWIJD (sinds januari 2024)
- 1199 Werelderfgoederen (277 natuurlijk en 933 culturele)
- 39 gemixte Werelderfgoederen (die zijn zowel natuurlijk als ook cultureel)
- 56 staan op de 'Lijst van Werelderfgoed in Gevaar'
- in 168 landen
Sinds 1978 zijn 3 Werelderfgoederen van de Werelderfgoedlijst afgehaald.
Klik hier om alle Werelderfgoedlocaties in de wereld te bekijken.
Voor meer informatie zie ook de "Factsheet UNESCO Werelderfgoed" in de bijlage.