Van erfgoed naar Werelderfgoed is een lange procedure en kan wel 15 jaar duren. En de procedure blijft tot het einde spannend. De volgende stappen worden daarbij genomen:
- Een land ondertekent het UNESCO Werelderfgoedverdrag. Vanaf dan mag dit land een erfgoed (gebied of gebouw) nomineren voor Werelderfgoed.
- Voordat men gaat nomineren, onderzoekt het land eerst welk erfgoed in aanmerking kan komen voor de titel Werelderfgoed.
- Het land maakt een lijst van potentieel Werelderfgoed. Dit wordt ook wel de voorlopige lijst genoemd. De voorlopige lijst voor Nederland is te zien op www.cultureelerfgoed.nl.
- Daarna begint men met het opstellen van nominatiedossier, waarin uitgelegd staat wat dit erfgoed zo uniek in de Wereld maakt.
- Als het dossier compleet is brengt de verantwoordelijke minister dit naar het hoofdkantoor van UNESCO in Paris.
- Dan volgt een evaluatie van het dossier. Dit gebeurt door speciale experts die aangewezen zijn door UNESCO.
- Deze experts bezoeken ook het erfgoed om daar te kijken of het aan de eisen voldoet.
- De nominatie van het erfgoed en de uitkomsten van de evaluaties bespreekt het UNESCO Werelderfgoedcomité tijdens de jaarlijkse vergadering.
- Uitkomst kan zijn: inschrijving als Werelderfgoed, aanpassing (het dossier is net goed genoeg en moet worden aangepast) of afwijzing.
Zie ook onze digitale poster hieronder 'De weg van erfgoed naar Werelderfgoed'
NOG MEER WETEN? ONZE TIP:
Luister onze Werelderfgoed Podcast 'Aflevering 2 - Hoe word je Werelderfgoed?’
Werelderfgoed worden is namelijk een vrij lang traject en het blijft tot het einde spannend. Over hoe dit traject eruit ziet spreken we met Wendy Schutte van de Koloniën van Weldadigheid. Een erfgoed dat met spanning wacht op het besluit van UNESCO of zij worden opgenomen op deze bekende Werelderfgoedlijst. De Podcast is te luisteren op Spotify, Soundcloud of Apple Podcast (iTunes)!