Hieronder vindt u de meest gestelde vragen.
WAT IS WERELDERFGOED?
Werelderfgoed is altijd een (natuur)gebied of gebouw dat uniek en onvervangbaar is in de wereld.
Voorbeelden van natuurlijk Werelderfgoed zijn bijvoorbeeld: de Grand Canyon (USA), het Great Barrier Reef (Australië) en dichtbij huis de Waddenzee (Nederland). Cultureel Werelderfgoed, dat zijn paleizen, piramides, gebouwen en bij ons bijvoorbeeld de Van Nellefabriek. Het kunnen ook gebieden/bouwwerken zijn die door de mensen zijn aangelegd zoals bijvoorbeeld de Chinese muur of in Nederland de grens van het Romeinse rijk (Neder-Germaanse Limes).
HOEVEEL UNESCO WERELDERFGOED IS ER?
Op dit moment (sinds januari 2023) staan 1157 locaties op de Werelderfgoedlijst, waarvan 12 in het Koninkrijk der Nederlanden. Ben je benieuwd naar alle Werelderfgoedlocaties? Klik hier voor Nederlands: www.unesco.nl en voor Engels hier: whc.unesco.org
WAT IS DE WEG VAN ERFGOED NAAR WERELDERFGOED?
Van erfgoed naar Werelderfgoed is een lange procedure en kan wel 15 jaar duren. En het proces blijft tot het einde spannend. Bekijk de poster om de stappen te bekijken die worden genomen.
HOE KAN IK IETS VOORDRAGEN OM WERELDERFGOED TE WORDEN?
Stichting Werelderfgoed Nederland draagt zelf geen gebieden of gebouwen aan voor nominatie. Meer over de procedure van erfgoed naar Werelderfgoed kunt u vinden hierboven bij 'Wat is de weg van erfgoed naar Werelderfgoed?' of op 'Hoe wordt iets Werelderfgoed?'
In het kort - In Nederland beslist het kabinet welk erfgoed in ons Koninkrijk voor gedragen wordt voor de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Dat erfgoed komt eerst op een Voorlopige Lijst. Een speciale commissie adviseert bij deze nieuwe voordrachten voor de Werelderfgoedlijst. Het is vervolgens aan de verantwoordelijke ministerie om dit advies over te nemen. Wil u hier meer over weten? Dan kunt u kijken op: www.cultureelerfgoed.nl. Een erfgoed wordt uiteindelijk alleen door het Werelderfgoedcomité van UNESCO benoemd tot Werelderfgoed.
HOE WORD IK VRIJWILLIGER BIJ EEN WERELDERFGOED?
Elk jaar zijn er heel veel vrijwilligers nodig, óók bij jouw in de buurt. De mogelijkheden zijn groot en gevarieerd. Zo kun je als gids, host of klusser optreden, maar ook meer avontuurlijke bijdragen leveren zoals schipper. Interesse? Stuur een mailtje naar info@werelderfgoed.nl, laat weten wat je het liefste zou willen doen en bij welk Werelderfgoed. Dan zorgen wij dat je een mooi aanbod krijgt. Vrijwilligers zijn de ambassadeurs waar we trots op zijn!
IK MAAK ME ZORGEN OM HET BEHEER EN BEHOUD VAN EEN SPECIFIEK WERELDERFGOED. WAAR KAN IK DIT MELDEN?
Stuur een mailtje naar info@werelderfgoed.nl laat weten wat je zorgen zijn en om welk Werelderfgoed het gaat en wij sturen het door naar de juiste contactpersoon.
HOE KAN IK AAN DE FOTO'S KOMEN DIE OP DE WEBSITE STAAN?
Alle foto's zijn beschermd en zijn dus geen 'publiek domein’.
De foto’s van de Stichting Werelderfgoed Nederland mogen alleen voor privédoeleinden worden gebruikt, maar niet verder worden vermenigvuldigd of gepubliceerd. Belangrijk is om altijd de bron (copyright) Stichting Werelderfgoed Nederland te vermelden. Graag indien er specifiek een fotograaf en/of andere bron vermeldt staat deze vermelden + bron Stichting Werelderfgoed Nederland.
Voor een spreekbeurt kijk hier.
Pers of organisaties kunnen voor beeldmateriaal over Werelderfgoed contact opnemen met Stichting Werelderfgoed Nederland via info@werelderfgoed.nl.
WAAROM GEBRUIKT UNESCO LABELS ZOALS: WERELDERFGOED, IMMATERIEEL ERFGOED, BIOSFEER GEBIED, GEOPARKEN ETC?
UNESCO is onderdeel van de Verenigde Naties. De missie van UNESCO is om vrede en veiligheid voor alle mensen ter wereld te bewerkstelligen. De verschillende labels die UNESCO gebruikt, hebben allen tot doel om gezamenlijk te streven naar een betere wereld voor iedereen. Het label Werelderfgoed is de bekendste, maar er zijn veel meer labels die de organisatie toekent. In ons Koninkrijk komen de volgende UNESCO labels voor: Werelderfgoed, Biosfeergebied, Instituut, Global Geopark, City of Literature, Scholennetwerk, Memory of the World, Learning City, Immaterieel Erfgoed en Leerstoelennetwerk.
MEER WETEN?
Kijk op onze Factsheet in de bijlagen. Een (pdf)document waar alle feiten over UNESCO Werelderfgoed in het kort worden uitgelegd.
HEEFT U VERDERE VRAGEN OVER WERELDERFGOED OF OPMERKINGEN OVER DEZE WEBSITE?
Neem dan contact met ons op info@werelderfgoed.nl