Afgelopen zaterdag vond een nieuwe editie van de Klokhuis Werelderfgoeddag plaats in de Van Nellefabriek in Rotterdam. Het evenement trok maar liefst 5200 enthousiaste bezoekers, waaronder kinderen vanuit het hele land. Tijdens de Klokhuis Werelderfgoeddag, georganiseerd door de NTR en Stichting Werelderfgoed Nederland, ging de nieuwste Klokhuisaflevering in première én werd een innovatieve digitale beleving van het unieke Eise Eisinga Planetarium gepresenteerd. Dit erfgoed is vorig jaar aan de UNESCO Werelderfgoedlijst toegevoegd.
De Van Nellefabriek, zelf UNESCO Werelderfgoed, vormde het decor voor deze unieke dag vol leerzame en creatieve activiteiten. Zo konden kinderen het Werelderfgoed letterlijk proeven, een gigantisch vloerspel van de Hollandse Waterlinies doen, een voorstelling van de Wadmeester bekijken, met AI aan de slag gaan bij de Koloniën van Weldadigheid en op de foto gaan met hun favoriete Klokhuispresentator. Met virtual reality beleefden kinderen het Eise Eisinga Planetarium. Ook was er een Werelderf-Goed-of-Fout-Quiz. Met gratis pendelbussen én gratis toegang is al het UNESCO Werelderfgoed op één plek toegankelijk gemaakt voor de jeugd.
Feestelijke première
Directeur Erfgoed en Kunsten Christianne Mattijssen en burgemeester Marga Waanders van Waadhoeke lieten de nieuwe Klokhuisaflevering over het Eise Eisinga Planetarium met een druk op de knop in première gaan. Wethouder Said Kasmi van Rotterdam verwelkomde de zaal vol enthousiaste kinderen. Dankzij een legaat van Jan Meerburg en Suus Meerburg – van Ingen Schenau konden diverse schoolklassen vanuit het hele land kosteloos naar de Klokhuis Werelderfgoeddag afreizen, waaronder een grote groep kinderen uit Franeker.
Educatie en Werelderfgoed
Het evenement was gericht op educatie, waarbij kennis en actieve beleving afgewisseld werden. Kinderen konden leren over het unieke en onvervangbare UNESCO Werelderfgoed in ons Koninkrijk en waarom het belangrijk is om deze bijzondere plekken te behouden voor toekomstige generaties. Ieder Werelderfgoed organiseerde een activiteit en proeverij, om kinderen op een speelse manier in aanraking te laten komen met het Werelderfgoed in ons Koninkrijk. Stichting Werelderfgoed Nederland kijkt terug op een geslaagde en feestelijke dag.
Werelderfgoed in ons Koninkrijk
UNESCO Werelderfgoedsites zijn de meest bijzondere en betekenisvolle gebouwen, gebieden en natuur van de wereld. Ze zorgen in al hun diversiteit voor indrukwekkende verhalen die jong en oud raken. Daarom wil UNESCO deze cultuur en natuur behouden en doorgeven aan volgende generaties. Zo blijft het werelderfgoed springlevend en leren mensen wereldwijd elkaars cultuur en natuur waarderen. Dat prikkelt de nieuwsgierigheid en draagt bij aan respect voor elkaar. Tot de dertien door UNESCO erkende Werelderfgoederen behoren: Neder-Germaanse Limes, Koloniën van Weldadigheid, Hollandse Waterlinies, Van Nellefabriek, Grachtengordel van Amsterdam, De Waddenzee, Rietveld Schröderhuis, Droogmakerij de Beemster, Ir. D.F. Woudagemaal, Willemstad Curaçao, Molencomplex Kinderdijk-Elshout, Schokland en omgeving en het Eise Eisinga Planetarium.
Bekijk hier de nieuwe Klokhuisaflevering over het Eise Eisinga Planetarium. Bekijk ook de terugblik op Instagram van Het Klokhuis!
Foto's: Bas Czerwinski / Stichting Werelderfgoed Nederland.