Deze pagina dient als wegwijzer om het UNESCO Werelderfgoed in het onderwijs te betrekken. Het belangrijkste doel van het Werelderfgoedverdrag is het doorgeven van dit uitzonderlijke Werelderfgoed aan de volgende generatie. Het is dan ook essentieel om de jeugd al vroeg te betrekken bij het Werelderfgoed. Het lespakket 10-15 jaar voldoet aan de kerndoelen van het SLO cultuuronderwijs en sluiten met de serie van 'Het Klokhuis over Werelderfgoed' aan bij het curriculum. Voor het MBO wordt vooral de link gelegd met de interculturele diversiteit en hoe je verschillen kunt overbruggen. In samenwerking met uitgeverij Boom zijn daarvoor verschillende keuzedelen opgesteld.
Lespakket groep 1 t/m 3 - Sil op school
Lespakket groep 5-6 en 7-8 - Nieuwsbegrip Extra niveau A en B
Lespakket 10-15 jaar
Maak met je leerlingen een wereldreis en ontdek het Werelderfgoed!
Het lesmateriaal en de hierbij aansluitende serie van Het Klokhuis over Werelderfgoed zijn speciaal ontwikkeld voor leerlingen van 10 tot 15 jaar in het primair onderwijs en het voortgezet onderwijs. Het pakket bestaat uit 3 lessen, opdrachten voor leerlingen en een handleiding voor leerkrachten.
MBO
Wegwijzer voor het MBO - Werelderfgoed verbindt culturen
“Since war begins in the minds of men, it is in the minds of men that the defences of peace must be constructed.”
Dit is de basisgedachte van het werk van UNESCO: vrede creëren in de hoofden van mensen. Werelderfgoed speelt daarin een rol. Het draait daarbij om: respect, begrip, leren van en met elkaar over interculturele diversiteit en hoe je verschillen kunt overbruggen.
Kijk voor meer informatie op de pagina Wegwijzer voor het MBO.
Extra materialen voor Werelderfgoed in het onderwijs!
Als extra materiaal is er een Werelderfgoed quiz, een Werelderfgoed waaier 'Werelderfgoed uitgelegd', het Werelderfgoedlied met songtekst van theatergroep Piepschuim en een digitale poster 'De weg van erfgoed naar Werelderfgoed' beschikbaar. Zie ook hieronder.
Nog meer lesgeven over Werelderfgoed?
- Ieder Werelderfgoed heeft ook eigen onderwijsprojecten. Wellicht interessant voor het uitbreiden van uw lessen.
Vragen? Neem contact op met:
info@werelderfgoed.nl