Het Activiteitenverslag 2023 van Stichting Werelderfgoed Nederland is nu online beschikbaar. Je kan deze hier downloaden.
In het verslag blikken we terug op de plaatsing van het Eise Eisinga Planetarium in Franeker op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Na een proces van 20 jaar, is het doel bereikt en vond de inschrijving op 19 september plaats. Het was een feestelijk moment en droeg bij aan de zichtbaarheid van Werelderfgoed in de samenleving. In totaal telt het Koninkrijk der Nederlanden nu dertien Werelderfgoedsites.
Daarnaast is er aandacht voor educatie. Het in 2023 ontwikkelde meerjarenplan Educatie 2024-2030 fungeert als leidraad voor educatiemedewerkers van Stichting Werelderfgoed Nederland. Het plan is ontworpen om hen te ondersteunen bij het opzetten en uitvoeren van educatieve initiatieven, en om alle belanghebbenden te informeren over de educatieve toekomstplannen van de stichting. Het plan werd gezamenlijk opgesteld door educatiemedewerkers van alle dertien Werelderfgoedlocaties.
Naast de activiteiten op het gebied van publieksbereik en educatie gaan we verder in op kennisverwerving en kennisdeling, relatiebeheer en belangenbehartiging, beheer en onderhoud en het project Collectief Verhaal. Met alle sites, Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, de Nederlandse Unesco Commissie en de stichting is het collectieve (merk)verhaal op papier gezet. Aan de hand van deze gids kan helder worden gecommuniceerd naar een publiek van alle leeftijden, zowel in communicatie als in educatie; op een eenvoudige en eenduidige manier.
In het verslag zijn ook de kerncijfers van 2023 te vinden. In hoofdstuk 9 wordt een overzicht gegeven van de Sustainable Development Goals (SDG's) waarop in 2023 is ingezet. Een handige factsheet maakt je in één oogopslag wegwijs in het UNESCO Werelderfgoedlandschap.