
Jaarlijks brengt het ministerie van Financiën twee bijzondere munten uit voor verzamelaars. Hiermee worden speciale feiten, gebeurtenissen of personen geëerd die veel betekenen voor Nederland. Een recent voorbeeld is het Willemstad Tientje. Andere voorbeelden zijn 200 Jaar KNRM en 50 jaar erkenning COC. De verzamelaarsmunten hebben een waarde van € 5 of € 10 en zijn een wettig betaalmiddel in Nederland.
Hollandse Waterlinies
Een van de geselecteerde thema’s voor 2025 zijn de Hollandse Waterlinies. Deze unieke verdedigingslinie, die zich uitstrekt over 200 km, bestaat uit forten, vestingen en kastelen en beschermde in de 19e eeuw het economische hart van Nederland. Door gebruik te maken van water als bondgenoot, werden brede stroken land onder water gezet tijdens oorlogssituaties, waardoor het gebied onbegaanbaar werd voor vijandelijke troepen. De Hollandse Waterlinies zijn zo bijzonder dat ze op de UNESCO Werelderfgoedlijst staan. De Stelling van Amsterdam werd in 1996 als Werelderfgoed aangemerkt en in 2021 werd de Nieuwe Hollandse Waterlinie daaraan toegevoegd. Samen vormen zij de Hollandse Waterlinies. Deze munt maakt deel uit van de lopende serie Nederlands Werelderfgoed, met eerdere uitgaven zoals het Schokland Vijfje en het Woudagemaal Vijfje.
100 jaar TT Assen
Naast de Hollandse Waterlinies is ook 100 jaar TT Assen gekozen als thema. In 2025 is het 100 jaar geleden dat de TT-races voor het eerst werden georganiseerd. Het evenement trekt jaarlijks een kwart miljoen bezoekers naar Assen, wat het een belangrijk cultureel en sportief evenement voor Nederland maakt.
Ontwerp
Nu de thema’s voor 2025 bekend zijn gemaakt, volgt een openbare oproep om kunstenaars te werven. De Muntadviescommissie selecteert vervolgens enkele kunstenaars voor het maken van een muntontwerp. De volgende staatssecretaris van Financiën zal de winnende ontwerpen selecteren.