
Geen stuiver voor het onderhoud aan de 19 molens. Een bijna failliete Stichting Werelderfgoed Kinderdijk. Algemeen directeur Cees van der Vlist stapte op het dieptepunt de wondere wereld van Kinderdijk binnen. Zeven jaar later kunnen er miljoenen worden geïnvesteerd om het wereldberoemde molencomplex klaar te maken voor de toekomst.
Het woord trots neemt de 62-jarige oud-ondernemer uit Nieuwpoort niet in de mond. Maar de twinkeling in zijn ogen verraadt dat die er wel degelijk is wanneer hij vertelt over de ontwikkelingen die zich de afgelopen jaren in razend tempo opvolgen binnen UNESCO Werelderfgoed Kinderdijk. “Ik ben daar heel blij mee. Hoe wij in het verleden gasten ontvingen op een werelderfgoed was om je voor te schamen. Om dit unieke gebied met zijn molens en gemalen te kunnen doorgeven aan de komende generaties en in goede conditie te houden zijn er voldoende middelen nodig. Het is goed dat er nu geld is om te investeren. Dat zal iedere liefhebber van cultureel erfgoed met me eens zijn. En ja, ik vind het fantastisch om hier te werken.”
Voor 2019 is een recordbedrag van 1,5 miljoen begroot om te investeren in de Kinderdijkse molens en molenerven. Ruim de helft daarvan wordt opgehoest door de Stichting Werelderfgoed Kinderdijk. Dat bedrag staat los van de investering van 9 miljoen euro in de nieuwe entreezone en het Bezoekerscentrum, waarvan de stichting eveneens een gedeelte draagt.
Logistiek
Van der Vlist: “De ontwikkeling van de entreezone is heel belangrijk om binnen het werelderfgoed-gebied zo goed mogelijk voorbereid te zijn op de toekomst." Het aantal bezoekers dat een entreeticket kocht groeide van 130.000 in 2012 naar 309.000 in 2018. "Er zijn straks twee gescheiden entrees: voor groepen en voor individuele bezoekers. Elk jaar zien we dat het bezoek aan Kinderdijk toeneemt. De maatregelen die voortvloeien uit het gebiedsperspectief moeten dit gebied mooier en minder kwetsbaar maken.” Daarnaast is het beleid van de stichting, volgens de directeur niet op gericht meer bezoekers te trekken, wel om meer van hen een kaartje te laten kopen. “En dus een bijdrage te laten leveren aan de instandhouding van dit unieke gebied.”
De opening van het Bezoekerscentrum is op zaterdag 7 september. De bouw daarvan loopt op schema. De bijzondere klus, een deel van het pand komt in het water, trekt dagelijks bekijks van toeristen en locals.
Bron en het volledige interview zien kijk op www.kinderdijk.nl