
Van 10-12 oktober was de eerste investeringsummit van Willemstad: “Invest in Willemstad”. Doel van deze summit was om dynamiek en meer leven in de historische binnenstad terug te brengen door investeringen en nieuwe activiteiten aan te trekken. Lokale en Nederlandse ondernemers waren voor deze summit uitgenodigd. De belangstelling om deel te nemen was overweldigend, circa 100 ondernemers hadden zich ingeschreven. Na afloop waren er louter positieve geluiden te horen over de organisatie, maar belangrijker: er waren goede contacten gelegd tussen lokale en Nederlandse ondernemers om samen iets te ondernemen in Willemstad.
De Nederlandse delegatieleider, Hans de Boer, voorzitter van VNO-NCW, over het organiseren van de investeringsmissie naar Willemstad: “De start was moeilijk. Negatieve berichtgeving over Curaçao maakt het moeilijk om bedrijven te interesseren om iets op Curaçao te doen. Maar uiteindelijke met veel inspanning is het gelukt om een met een Nederlandse delegatie van 34 ondernemers/organisaties naar Curaçao te komen”. Aan de Curaçaose zijde hadden zich rond de 60 bedrijven aangemeld om deel te nemen aan de summit. Nadat succesvolle bijeenkomsten bij de Kamer van Koophandel waren georganiseerd, stroomden de aanmeldingen voor deelname binnen.
Er waren 3 soorten ondernemers bij de summit: de projectontwikkelaars en investeerder, de ondernemers geïnteresseerd in exploitatie van onroerend goed in de binnenstad en ondernemers die faciliterend zijn zoals constructiebedrijven, leveranciers, architecten e.d.
De investeringsummit kende een uitgebreid programma, bedoeld om zowel Curaçaose als Nederlandse ondernemers kennis te laten maken met de potentie van Willemstad: een historisch authentieke stad met een unieke mix van Nederlandse en Caribische cultuur dat aan de vooravond staat van een hernieuwde interesse, dynamiek en ontwikkeling. “Met deze presentaties, aldus coördinator van de summit Rob van den Bergh, wordt duidelijk de richting aangegeven waar het naar toegaat met Punda, Otrobanda, Pietermaai en Scharloo. Alle vier de wijken van Willemstad hebben een enorme potentie”.
Zo waren er waren presentaties over:
- wat gerealiseerd is zoals Pietermaai van “no go” naar een “go”-district;
- wat bezig is: Corendon met 800 hotelkamers en het Kaya Kaya project;
- wat klaar staat om binnenkort een hernieuwde functie te krijgen: de Kop van Scharloo van haven- naar woonfunctie, het Sint Elisabeth District van hospitaal naar centrum voor zorg, wonen en horeca en de bovenverdiepingen in Punda van opslag- naar woonfunctie.
Daarnaast waren er informatieve sessies:
- waarom investeren op Curaçao
- subsidiemogelijkheden bij restauratie van monumenten
- fiscale incentives, specifiek gericht op de werelderfgoed-stad
- lokaal gefinancierde investeringen
- bouwen in de binnenstad, beleid, wet- en regelgeving
- investeren in Curaçao om een goede toegang tot de markten van Colombia en Panama te krijgen
Een stad bestaat niet alleen uit steen. Daarom richtte de summit zich ook op kunst en cultuur in de UNESCO Werelderfgoed Stad Willemstad. Uit Nederland kwamen musea, deskundigheid over herbestemming van bestaande gebouwen, functionarissen van de Rijksdienst Cultureel Erfgoed die hier de lokale cultuursector ontmoetten. Voor deze groep aan deelnemers was naast het algemene programma een speciaal cultureel spoor uitgezet om tot meer en intensieve samenwerking te komen binnen het Koninkrijk op het gebied van “art & culture”.
Uit de summit kwamen ook een aantal goede suggesties waaronder:
- Doe wat aan de rotte kiezen in de stad. Dit zijn panden in vervallen staat en de open plekken.
- De wet schrijft voor dat eigenaren hun pand moeten onderhouden. Er wordt door de overheid op Curaçao niet of nauwelijks gehandhaafd. Begin met een streng handhavingsbeleid.
- Ontwikkelen van Willemstad gaat niet over louter investeren en stenen stapelen; het gaat om een functie (of meerdere functies) toevoegen aan gebouwen en monumenten die passen bij bewoners, cultuur en historie van Willemstad.
- Met de nieuwe functies en activiteiten in Willemstad zal de vraag naar extra personeel met een ‘hospitality’ achtergrond sterk groeien. De jeugd moet hiervoor worden klaargestoomd en anderen moeten worden omgeschoold.
- Overheid en de particuliere sector moeten samen de ontwikkeling van Willemstad ter hand nemen. De overheid moet ook goed luisteren naar ondernemers en bewoners van de wijken.
Billy Jonckheer, voorzitter van de Kamer van Koophandel, was trots op de summit: “Deze summit toont aan dat de particuliere sector in het Koninkrijk kan samenwerken voor de verbetering van onze economieën. Follow-up zal erg belangrijk zijn. Het is nu een kwestie van doorpakken.”
Meer weten over "Invest In Willemstad" kijk op https://investinwillemstad.com
Bron / foto: www.curacao-chamber.cw